Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE's) voor de logistiek. Rijden met je elektrische vracht- of bestelwagen kan nu al goedkoper zijn dan diesel. Dat gaat vanaf 1 januari 2022 nog een stuk voordeliger worden.

Dat komt door Hernieuwbare Brandstofeenheden oftewel HBE’s. Let goed op, de regelgeving van HBE's is complexe materie.

HBE's gaan ervoor zorgen dat je +/-2 euro voor een volle accu van een elektrische bestelauto of +/- 10 euro voor een elektrische vrachtwagen kan gaan verdienen.

Opladen van een elektrische vrachtwagen creëert hernieuwbare brandstofeenheden voor de logistiek

Wat zijn Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s)?

 

Het systeem bestaat sinds 2015. De overheid wil dat een groter deel van de energie in het Nederlandse wegvervoer duurzaam wordt.  Om dit te bereiken moeten duurzamere brandstoffen gestimuleerd worden. Dat wil de overheid niet zelf betalen, maar wordt gefinancierd door partijen die fossiele vloeibare brandstoffen produceren.

Omdat de fossiele brandstoffen die deze partijen creëren CO2 uitstoten, hebben ze vanuit de Overheid de verplichting gekregen om dit te compenseren. Dit doen ze door Hernieuwbare Brandstofeenheden te kopen.

De koper en verkoper van Hernieuwbare brandstofeenheden voor de logistiek

Wie maken Hernieuwbare Brandstofeenheden?

 Op dit moment zijn dat voornamelijk producenten van duurzame brandstoffen zoals Bio-LNG/CNG, blauwe diesel, frituurvet en elektriciteit. Voor elektriciteit zijn dat grote partijen als Fastned, Tesla en laadpaalexploitanten.

Wil je vanaf 2022 ook gebruik maken van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE's) voor de logistiek en laad je meer dan 20 elektrische bestelvoertuigen of 4 elektrische vrachtwagens op? Dan kun je hier ook gebruik van maken!

Wat leveren Hernieuwbare Brandstofeenheden voor de logistiek op?

Per kWh die je oplaadt levert het je +/- 5 cent op. Een behoorlijk bedrag. Dat is al gauw 2 euro voor een opgeladen bestelauto of 10 euro per vrachtwagen. Dit helpt behoorlijk in de terugverdientijd.

Fastned kon in Q3 van 2021 haar oplopende kosten zelf grotendeels dekken door gebruik te maken van HBE’s. Lees het hier in een artikel van Nu.nl

Hoe kan ik hier gebruik van maken?

Door met ons contact op te nemen! Stuur een mail naar Robert@Mobilyze.nl of bel direct met Robert via +31 6 21 63 44 80.

Wij verzorgen dit volledig. Dan hoef je daar niet meer naar om te kijken. Robert komt graag langs om dit persoonlijk verder toe te lichten.