Hernieuwbare Brandstofeenheden zijn hét onverwachte verdienmodel voor de logistiek. Zo kan het opladen van een elektrische vrachtwagen op eigen locatie ieder jaar tussen de €2.000,- tot €8.000,- opleveren. Maar wat zijn Hernieuwbare Brandstofeenheden? Hoe krijg je deze verhandelbare certificaten en hoe kan je ze verkopen? In dit blog lees je alles wat je wil weten over Hernieuwbare Brandstofeenheden.

 

Wil je liever onze whitepaper downloaden over Hernieuwbare Brandstofeenheden? Dat kan hier.

Wat zijn Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) is een systeem dat in 2015 door de Nederlandse overheid is geïntroduceerd. Het zijn verhandelbare certificaten die een bedrijf krijgt op het moment dat ze elektriciteit hebben geleverd aan het vervoer. Voor ieder Giga Joule aan elektriciteit dat gebruikt wordt om vrachtwagens op te laden kan je een Hernieuwbare Brandstofeenheid krijgen.

Deze certificaten worden gekocht door bedrijven die fossiele brandstoffen verkopen, om zo te compenseren voor hun CO2-uitstoot. Afgelopen jaar werd op deze manier voor +/- 1.2 miljard euro verhandeld aan Hernieuwbare Brandstofeenheden.

Wisselwerking Hernieuwbare Brandstofeenheden

Hoe krijg ik Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Om Hernieuwbare Brandstofeenheden te krijgen moeten elektrische vrachtwagens op jouw locatie worden opgeladen. Dit hoeven niet je eigen vrachtwagens zijn, maar kunnen ook die van een externe partij zijn. Er zijn echter wel een paar regels waar je aan moet voldoen om de Hernieuwbare Brandstofeenheden te krijgen.

  1. De juiste laadpalen
    De Hernieuwbare Brandstofeenheden worden toegekend op basis van de hoeveelheid elektriciteit dat verbruikt is om de vrachtwagens mee op te laden. De registratie hiervan gebeurt via de laadpalen. Wat de juiste laadpalen zijn wordt verderop in dit blog beschreven.
  1. Eigenaar van de netaansluiting
    Alleen de eigenaar van de netaansluiting kan de Hernieuwbare Brandstofeenheden opwekken. Huur je een bedrijfspand? Dan is het de vraag of je elektriciteit apart wordt betaald of niet. Wanneer de huur inclusief elektriciteit is, ben je vaak niet de eigenaar van de netaansluiting. In dat geval is het belangrijk om met de pandeigenaar in gesprek te gaan.

 

Hoe verkoop ik mijn Hernieuwbare Brandstofeenheden?

De verkoop van Hernieuwbare Brandstofeenheden gebeurt tussen partijen die fossiele brandstof verkopen en bedrijven die elektriciteit aan emissievrij transport leveren. Deze partijen hebben een koopplicht om ieder jaar voor een vastgesteld aan HBE’s af te nemen.

Er is geen handelsplatform voor Hernieuwbare Brandstofeenheden, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verhandelen van je HBE’s. Hierin helpt Mobilyze door de HBE’s van al haar klanten te bundelen, om zo in een keer meer dan 100.000 HBE’s aan te bieden. Door de enorme vraag naar deze certificaten, zijn zulke aantallen vaak nodig om de beste prijs te krijgen. De komende jaren zal de koopplicht en daardoor de vraag naar HBE’s van afnemende partijen toenemen. 

Wat leveren Hernieuwbare Brandstofeenheden op?

De prijs voor een Hernieuwbare Brandstofeenheid wordt vastgesteld op basis van vraag en aanbod. Het is te vergelijken met de aandelenhandel. Soms is de prijs hoger, dan weer wat lager. De manier om de meest realistische opbrengsten van Hernieuwbare Brandstofeenheden te berekenen is door uit te gaan van de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren.

 

Dit was €12,35, zoals te zien in onderstaand tabel. 

Op dit moment (21-12-2022) is de prijs €14,50. Let wel op dat dit geen vaste prijs is en iedere week opnieuw wordt bepaald. 

Prijs van een HBE over de koers van 2019 - 2021

Hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden kan ik krijgen?

Hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden je kan krijgen wordt berekend op basis van de hoeveelheid energie die je hebt geleverd aan emissievrij transport. Dit wordt berekend door de Nederlandse Emissieautoriteit. Hierin wordt vooral onderscheid gemaakt tussen netstroom en zelf opgewekte energie.

Netstroom

Wanneer je bedrijf gebruik maakt van energie die de stroomleverancier levert, krijg je voor elke 277 kWh dat verbruikt is een Hernieuwbare Brandstofeenheid. Dit is ongeveer een Hernieuwbare Brandstofeenheid per opgeladen accu, dus rond de €10,- per keer dat je deze oplaadt.

Zelf opgewekte hernieuwbare energie

Wek je op jouw locatie hernieuwbare energie op? Denk bijvoorbeeld aan zonne-, biomassa- of windenergie in dit geval. Dan verdien je meer Hernieuwbare Brandstofeenheden. Op deze manier wil de overheid zelfopgewekte energie belonen. Het is wel belangrijk dat de opgewekte energie direct geladen moet worden in een elektrisch vrachtwagen. Ook als je vrachtwagens overdag rijden kan je gebruik maken van dit systeem. Met batterijen kan de opgewekte energie opgeslagen worden en ’s nachts gebruikt worden om vrachtwagens mee op te laden. Zo verdien je alsnog de extra Hernieuwbare Brandstofeenheden.

 

Bij het gebruiken van zelf opgewekte energie krijg je per 70 kWh een HBE, bijna vier keer zo veel als op netstroom. Zo is het mogelijk om tot €40,- per opgeladen accu te verdienen. 

Benieuwd hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden jouw bedrijf kunnen opleveren?

Welke laadpalen heb ik nodig voor Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Om te berekenen hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden je bedrijf heeft opgewekt wordt de ‘backoffice’ van de laadpalen gecontroleerd. De backoffice is de database dat gekoppeld is aan de laadpaal en waar alles wordt geregistreerd. Er zijn wat eisen gesteld aan de soort laadpaal die hiervoor gebruikt mag worden, om de nauwkeurigheid te garanderen.

Het moet altijd een slimme laadpaal zijn, dus een waarbij het mogelijk is om per laadsessie het verbruik te zien. Daarnaast moet er een MID-gecertificeerde meter in de laadpaal zitten. MID staat voor Measurement Instrument Directive, in Nederland ook wel bekend als de ‘Meetinstrumentenrichtlijn’. Simpel gezegd staat een MID-certificaat voor de nauwkeurigheid van de energiemeter in de laadpaal. Gebruikt je bedrijf bijvoorbeeld pasjes om een laadsessie te starten? Dan heb je een MID-gecertificeerde meter.

 

Alle AC laadpalen zijn standaard voorzien van MID-gecertificeerde meters en naar verwachting zal dit bij DC laadpalen ook steeds meer het geval worden. AC laadpalen zijn de ‘standaard laders’ met een vermogen tot 22 kW, DC laadpalen hebben vaak een vermogen tot 240 kW.  

Mobilyze

Wil je meer weten over wat Hernieuwbare Brandstofeenheden voor jouw bedrijf kan betekenen?
Kom in contact
cloud-green-mission-vision
cloud-green-checkmark-icons