LNG is ‘Liquefied Natural Gas’, oftewel vloeibaar aardgas. De biologische variant hiervan, Bio-LNG, is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal. Beide vormen van brandstof hebben een positieve bijdrage aan de transport om richting minder uitstoot te gaan. Hier lees je alles over wat LNG en biogas precies zijn, wat de voordelen ervan zijn voor zowel het milieu als financieel en hoe jouw bedrijf effectief hiermee kan rijden.

LNG tanken

 

Wat zijn LNG en Bio-LNG?

Liquefied Natural Gas of vloeibaar aardgas; het is een van ’s werelds snelst groeiende energiebronnen én de schoonste fossiele brandstof. Aardgas bestaat grotendeels uit methaan, maar ook in kleine hoeveelheden ethaan, probaan en butaan. Tijdens het omzetten van aardgas naar brandstof worden deze overige stoffen verwijderd. Na een koelingsproces tot wel -161 graden °C is het resultaat LNG.

Bio-LNG, vloeibaar biogas, is gas afkomstig uit organisch materiaal. Plantaardig restafval of mest worden via een vergister omgezet naar biogas. Na hetzelfde koelingsproces wordt het gas vloeibaar gemaakt. Een groot voordeel van biogas ten opzichte van aardgas is dat het compact is;  er kan meer van worden meegenomen en dus meer kilometers mee gereden.

Waar kan je aardgas tanken?

Er zijn in Nederland grofweg 30 LNG tankstations. Het is dus belangrijk om goed je rit te plannen op basis van deze tankstations. Ondanks een actieradius van 1000 kilometer is de tankinfrastructuur in Nederland erg beperkt voor aardgas. Je kan dus niet overal vanuit Nederland effectief gebruik maken van LNG als brandstof. In de afbeelding hieronder zie je alle LNG tankstations in Nederland.

LNG tankstations in Nederland
Alle LNG tankstations in Nederland

Hoe duur is rijden op aardgas?

Een LNG truck rijdt ongeveer voor 30 cent per kilometer. Dat is aanzienlijk lager dan diesel, waarvan de prijs ongeveer 60 cent per kilometer is. Echter is de kostprijs per kilometer niet voldoende om een juist beeld te geven van rijden op aardgas. De aanschafprijs van een LNG truck is namelijk tot €30.000,00 duurder dan een dieselvariant. Pas na een bepaalde hoeveelheid kilometers gereden te hebben wordt de LNG vrachtwagen voordeliger dan de dieselvrachtwagen.

Omslagpunt LNG en diesel
Kosten LNG vs Diesel

In bovenstaand tabel is dit uitgelicht. Na 100.000 kilometers bereikt de LNG haar kantelpunt ten opzichte van de dieselvariant en bespaar je per gereden kilometer. Aangezien de gemiddelde truck 80.000 kilometer per jaar rijdt, is dit binnen 1,5 jaar bereikt.

Aardgas VS Elektrisch

Met een LNG-truck neemt de CO2 uitstoot al snel met 20% af, iets wat wij alleen maar toejuichen. Echter blijft er nog steeds 80% CO2 uitstoot over, wat een groot impact heeft op de milieu. Daarom is aardgas een stap in de goede richting, maar zeker niet het einddoel. Elektrisch rijden, waarbij er absolute CO2 reductie plaatsvindt, is dat wel. Door de snelle ontwikkeling in batterij technologie verwachten wij dat deze aandrijving de gehele transportsector de komende jaren gaat domineren. Meer weten over de voordelen van elektrisch rijden?

Mobilyze

Benieuwd hoe jouw logistiek bedrijf de energietransitie succesvol kan doorlopen?

Mobilyze helpt je hierbij. Wij zorgen dat jij voorop kan lopen in de transitie naar elektrisch rijden, zonder dat jouw operatie stil komt te liggen.

Jullie rijden, wij laden ze op!

 

cloud-green-mission-vision
cloud-green-checkmark-icons