Elektrische voertuigen zijn steeds vaker te zien in het verkeer. Auto’s maar ook steeds meer vrachtwagens maken gebruik van elektriciteit in plaats van diesel of benzine als brandstof. De grootste reden voor elektrische vrachtwagens is de komst van de zero-emissie zones in 2025. Welke andere voordelen heeft een elektrisch vrachtwagen nog meer? Hieronder lees je de 8 voordelen van een elektrisch vrachtwagen.

1. Toegang milieuzones

Zoals hierboven genoemd zijn de aankomende milieuzones van 2025 een grote aanjager voor elektrische vrachtwagens. Vanaf dat moment zijn namelijk alleen emissie loze voertuigen toegestaan in de 40 grootste steden. Lever jij of een partner van jou in het stadscentrum? Dan is het onvermijdelijk dat jij te maken gaat krijgen met elektrische voertuigen,

2. Betere luchtkwaliteit

Een emissie loze voertuig betekent geen CO2 uitstoot. Er vind namelijk geen verbranding plaats in de motor. Dit merk je direct in de luchtkwaliteit. Elektrische voertuigen kunnen smog en zelfs longklachten voorkomen hierdoor. Dit is extra fijn als je bedenkt dat een vrachtwagen komt op veel plekken waar mensen ook zijn; snelwegen, regionale landwegen en stadscentra.

3. Geluidsoverlast

Een elektrische vrachtwagen is stiller dan een diesel- of benzine vrachtwagen. Hierdoor is er minder geluidsoverlast voor mens en natuur lans snelwegen en in stadscentra. Uiteindelijk heeft dit een positieve impact op de biodiversiteit en onze leefomgeving.

4. Beter voor milieu

De impact op het milieu is het meest voor de hand liggende probleem met diesel en benzine vrachtwagens. Een elektrische voertuig heeft deze impact niet. Er is ten eerste geen CO2 uitstoot. Hiernaast is ook het gehele productieproces van een elektrische voertuig minder belastend voor het milieu dan die van een dieselvariant. Wil je de impact van je voertuigen op het milieu verbeteren? Dan is een elektrische vrachtwagen dus echt beter.

5. Minder onderhoudskosten

Je rijdt tienduizenden kilometers per wagen per jaar. Onderhoud aan je wagenpark is dus onvermijdelijk. Maar wist je dat je deze kosten aanzienlijk kan verminderen door elektrisch te rijden? Een elektrische vrachtwagen heeft ongeveer 30% minder bewegende onderdelen dan een dieselvariant. Hierdoor nemen de onderhoudskosten ook af.

Omdat elektrische vrachtwagens nog aanzienlijk nieuw zijn, is het lastig om een hier een duidelijk oordeel over te vellen.

6. Imago transportbedrijf

Duurzaamheid speelt in elke sector een steeds grotere rol. Jongere deelnemers in de transportsector kijken vaker naar duurzame alternatieven dan vroeger. Door als bedrijf nu te investeren in elektrische vrachtwagens kan jij op tijd inspelen op de toenemende vraag naar groen transport.

7. Hogere energie efficientie

Elektrische vrachtwagens hebben een stuk hogere energie efficientie dan ieder ander brandstof. Het opwekken en transporteren van elektriciteit is namelijk een stuk efficienter dan bijvoorbeeld diesel. Een hoge energie efficientie betekent dat er minder energie verloren gaat tijdens de productie en transport. Er is dus minder energie in totaal nodig om een elektrische vrachtwagen vooruit te krijgen dan een diesel vrachtwagen.

8. Buiten venstertijden bevoorraden

Stillere vrachtwagens betekent dat het makkelijker is om buiten venstertijden de stad te bevoorraden. Deze voertuigen zouden bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ’s nachts laat nog de winkels van goeden kunnen voorzien. Hierdoor rijden er minder voertuigen overdag rond in de binnenstad. Van deze rust kunnen uiteindelijk zowel inwoner als bezoeker van de stad van profiteren.

Buiten deze 8 voordelen van elektrisch rijden, kan je met een elektrische vrachtwagen ook in aanmerking komen voor Hernieuwbare Brandstofeenheden. Deze certificaten krijg je wanneer je (jouw eigen) elektrische voertuigen op eigen terrein oplaadt. Hiermee kan je tot maximaal €40,00 per opgeladen accu terug verdienen. Meer over HBE’s lees je hier.

 

Benieuwd hoe jouw logistiek bedrijf de energietransitie succesvol kan doorlopen?

Mobilyze helpt je hierbij. Wij zorgen dat jij voorop kan lopen in de transitie naar elektrisch rijden, zonder dat jouw operatie stil komt te liggen.

Jullie rijden, wij laden ze op!

 

 

cloud-green-mission-vision
cloud-green-checkmark-icons