Misschien heb je er al wel eens eentje zien rijden: een elektrische vrachtwagen. Voorlopig zijn ze nog even zeldzaam, maar steeds meer vrachtwagenfabrikanten kondigen hun eerste elektrische voertuigen aan. Om je vast voor te bereiden op de komst van dit zwaargewicht hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de voordelen van het elektrisch rijden.

Geluidsoverlast

Elektrische voertuigen zijn stiller dan diesel of benzine voertuigen. Dit betekent minder geluidsoverlast voor mens en natuur langs snelwegen en binnensteden. Dat heeft positieve impact op de biodiversiteit en onze leefomgeving.

Betere luchtkwaliteit

Doordat een elektrische voertuig geen verbrandingsmotor heeft stoot deze geen CO2 uit. Dit heeft een directe impact op onze luchtkwaliteit, wat zeker voor de bestuurder van een elektrische truck positieve gevolgen kan hebben. Daarnaast komt een truck op veel plekken waar mensen ook zijn; denk aan snelwegen, regionale landwegen en stadscentra. Elektrische voertuigen kunnen smog en zelfs longklachten voorkomen.

Toegang milieuzones

Vanaf 2025 zijn enkel nog emissie loze voertuigen toegestaan in de 40 grootste steden van Nederland. Een diesel of benzine voertuig zal dus niet meer worden toegestaan in deze gebieden. Mocht jou bedrijf een afnemer in het stadcentrum hebben, dan wordt het onvermijdelijk om gebruik te gaan maken van elektrische voertuigen. Meer weten over de Zero-emissie stadslogistiek regeling? Volg dan deze link (HYPERLINK)

Beter voor milieu

De impact op het milieu is misschien wel het meest voor de hand liggende probleem met diesel en benzine voertuigen. Elektrische voertuigen stoten niet alleen minder CO2 uit door het rijden, ook als we het productieproces van een elektrisch voertuig meenemen blijkt dit beter te zijn voor het milieu dan de productie van een dieselvariant. (HYPERLINK) Om de impact op onze leefomgeving te verminderen is het rijden met een EV dus daadwerkelijk beter.

 

Imago transportbedrijf

Ook in de transportsector begint duurzaamheid een steeds grotere rol te spelen, vooral onder jonge deelnemers. De aankomende jaren zullen steeds meer transporteurs hun oude wagens vervangen voor nieuwe elektrische voertuigen, waardoor de afnemers steeds gemakkelijker kunnen kiezen voor elektrisch transport. Hierdoor wordt het imago van je bedrijf steeds belangrijker.

Minder onderhoudskosten

Onderhoudskosten aan je wagenpark zijn onvermijdelijk, maar als je deze kunt verlagen zou dat erg fijn zijn. Doordat een elektrisch voertuig ongeveer 30% minder bewegende onderdelen bevat dan een dieselvariant, zullen de onderhoudskosten naar alle verwachtingen ook iets afnemen. Elektrische trucks rijden echter nog niet zolang rond dat hier een duidelijk oordeel over geveld kan worden.

Hogere energie efficiëntie

De energie efficiëntie van elektrische voertuigen is een stuk hoger dan welke brandstof dan ook. Dat komt doordat het opwekken en transporteren van elektriciteit een stuk efficiënter gebeurd dan het maken van diesel, of het verbranden van diesel. Er gaat dus minder energie verloren tijdens de productie en het transport van elektriciteit dan bij de productie en het transport van diesel. Daardoor is er minder energie nodig om een elektrische auto vooruit te krijgen dan een dieselauto. Voor één voertuig maakt dit misschien niet zoveel uit, maar er zijn miljoenen voertuigen op de weg waardoor dit op schaalgrote wel degelijk een verschil in kosten en energieverbruik zal maken.

Buiten venstertijden bevoorraden

Doordat elektrische vrachtwagens minder geluid maken is het makkelijker om buiten venstertijden de stad te bevoorraden. Dat betekent dat deze voertuigen bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of ‘s nachts nog de winkels van goederen kunnen voorzien. Dit kan overdag een rustigere omgeving creëren in de binnenstad waardoor zowel inwoner als bezoeker van de stad kan profiteren.

Ben je door het lezen van dit artikel ook geïnteresseerd geworden in het gebruiken van een elektrisch voertuig binnen jou bedrijf? Neem dan contact met ons op via: +31 6 21634480 of Robert@mobilyze.nl