Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) zijn een interessant verdienmodel in de logistiek. Door het opladen van een elektrische vrachtvoertuig kan je €10 tot €40 extra verdienen per vol opgeladen batterij. Wat HBE’s precies zijn en hoe jouw bedrijf hier gebruik van kan maken lees je hieronder.

Wat is een Hernieuwbare Brandstofeenheid?

Een hernieuwbare brandstofeenheid (HBE) staat gelijk aan 1 Giga Joule elektriciteit die wordt ingezet in het vervoer. Het zijn certificaten die je als logistiek bedrijf kan verkrijgen op het moment dat je een elektrische voertuig op je eigen locatie oplaadt.  Dit is een systeem dat Nederland in 2015 heeft geïntroduceerd om de transport sector groener te laten rijden.

Partijen die fossiele brandstoffen maken moeten hun CO2 uitstoot compenseren met de inkoop van HBE’s. Partijen die HBE’s creëren kunnen ze verkopen aan die partijen. Door deze wisselwerking wordt elektrisch rijden gestimuleerd.

Wisselwerking Hernieuwbare Brandstofeenheid. Fossiele brandstofproducenten kopen HBE’s in. Deze worden gecreëerd door logistieke bedrijven die elektriciteit aan het vervoer leveren.

Wat leveren Hernieuwbare Brandstofeenheden jouw bedrijf op?

Een HBE heeft geen vaste prijs. Vergelijk het als de handel in aandelen; soms is de prijs iets hoger, soms iets lager. De gemiddelde prijs is ongeveer €12 per HBE. Een opgeladen vrachtwagenaccu staat gelijk aan een Hernieuwbare Brandstofeenheid.

Wek je echter zelf stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen?  Dan kan je tot wel vier HBE’s per opgeladen accu krijgen.

Bijvoorbeeld: Je wekt zelf energie op, zoals zonne-energie en gebruikt dit om je vrachtwagens mee op te laten. Dan kan je per vrachtwagen jaarlijks tot maar liefst €7.650,- extra verdienen!

Wat kan je met Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Bedrijven die fossiele brandstoffen maken moeten HBE’s kopen. Hiermee compenseren zij de CO2 uitstoot waar zij verantwoordelijk voor zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om producenten van benzine, diesel en vloeibaar aardgas.

Partijen die HBE’s creëren kunnen niks met de certificaat, behalve deze te verkopen aan die partijen. In onderstaand voorbeeld zie je wat de verkoop van HBE’s je per jaar kan opleveren.

Een grote bakwagen die 50.000 kilometer op jaarbasis rijdt, levert 967 HBE’s op als het voertuig steeds op eigen terrein opgeladen wordt en de stroom van eigen zonnepanelen komt. Bij de huidige prijs van 12 euro per HBE, kan je als transportondernemer bij het verhandelen van de HBE’s dus 11.604 euro verdienen.

Kan jouw bedrijf gebruik maken van Hernieuwbare Brandstofeenheden?

Om gebruik te kunnen maken van HBE’s zijn er wat voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen. Deze hebben wij hieronder in een handige checklist beschreven:

Eigendom netaansluiting
De eigenaar van de netaansluiting heeft de HBE’s in eigendom. De netaansluiting is de fysieke kast waar de elektriciteit op jullie locatie binnenkomt.

Verbruik genoeg energie
Om gebruik te kunnen maken van HBE’s moeten er wat kosten gemaakt worden. Door deze kosten wordt het gebruik van HBE’s pas interessant op het moment dat je 1 – 2 elektrische vrachtwagens of 8 elektrische bestel- of personenauto’s oplaadt.

Laadpalen te bekijken via een backoffice
Het is belangrijk dat de data van de laadpalen, zoals je jaarlijkse verbruik, inzichtelijk is. Zo kan op ieder moment vastgesteld worden of je nog steeds voldoet aan de eisen om gebruik te maken van HBE’s.

Voldoe je aan deze drie voorwaarden? Dan kan jij gebruik maken van HBE’s en bijdragen aan de transitie naar groen transport!

Mobilyze

Benieuwd hoe jouw logistiek bedrijf de energietransitie succesvol kan doorlopen?

Mobilyze helpt je hierbij. Wij zorgen dat jij voorop kan lopen in de transitie naar elektrisch rijden, zonder dat jouw operatie stil komt te liggen.

Jullie rijden, wij laden ze op!

cloud-green-mission-vision
cloud-green-checkmark-icons