Je hebt de keuze gemaakt om je wagenpark te elektrificeren. De voertuigen op fossiele brandstof gaan er uit en elektrische voertuigen komen ervoor in de plaats. Maar wat houdt deze ingrijpende overstap precies in? Welke laadpalen kies je en waar zet je ze neer? Hoe vaak moet je de elektrische (vracht)wagens opladen? Met het energiepaspoort geven wij antwoord op deze vragen en  wordt jouw wagenpark futureproof!  

Waarom moet jouw bedrijf elektrisch rijden?

Door de komst van Zero-Emission Zones mogen vrachtwagens en bestelbussen met uitstoot bepaalde gemeenten en stadscentra niet meer in vanaf 2025. Dit betekent niet dat de winkels en bedrijven die in die regio’s zitten niet meer bevoorraad hoeven te worden. De logistiek staat hierdoor voor een uitdaging – op welke manier worden de Zero-Emission Zones bereikt na 2025?

Buiten Zero-Emission Zones kan er ook een andere reden spelen waarom het is interessant is om te kijken naar duurzame alternatieven. Misschien werk je samen met een partner die dit vraagt. Het kan ook zijn dat jij zelf wil bijdragen aan de verlaging van je CO2 uitstoot.

Elektrisch rijden is één van de manieren om zonder uitstoot te rijden. Er zijn alternatieven zoals rijden op LNG, blauwe diesel of waterstof. Rijden op LNG en blauwe diesel is echter niet 100% uitstoot vrij. Om op waterstof te rijden moet je flinke investeringen maken en zijn de  variabele kosten hoog. Hoewel wij alle vormen van duurzaam transport toejuichen gelooft Mobilyze in batterij elektrisch rijden als beste alternatief voor fossiel brandstof.

Daarom hebben wij het energiepaspoort ontwikkeld. Hiermee bepalen we in drie stappen wat er nodig is om jouw wagenpark te elektrificeren.

1. Inventarisatie van de huidige situatie

Het is belangrijk om te kijken wat de huidige situatie is. Hoe ziet je wagenpark er momenteel uit en waar wil je naar toe? Hoeveel vrachtwagens worden vervangen met een elektrische variant? Door te analyseren wat het huidige energieverbruik is berekenen we in hoeverre je stroomnetwerk toereikend zal zijn in de toekomst.  Wek je zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen? Goed bezig! Dit nemen wij allemaal mee in onze analyse.

2. Prognose toekomstige situatie

Op basis van onze inventarisatie maken we een prognose van de toekomstige situatie. Wat voor laadinfrastructuur is er nodig om de wagens op te laden? Hoeveel extra energie ga je hiermee verbruiken?  Al deze vragen beantwoord Mobilyze, zodat jij weet waar je aan toe bent. Dit kan allemaal met gegevens die al worden verzameld. Hierdoor kunnen we gelijk aan de slag.

3. Conclusie en advies

Na de inventarisatie en prognose weten wij precies in welke fase jouw bedrijf is in de energietransitie. Aangezien we de energiebehoefte voor de toekomst weten, kijken we of én welke aanpassingen aan het stroomnetwerk nodig zijn. En aangezien energieprijzen nog wel eens willen schommelen, kijken we of het mogelijk is om slim te laden. Zo kunnen we de oplaadbehoefte over een dag spreiden. Het energiepaspoort bundelt al deze data en geeft advies over het vervolgtraject. Zo helpt Mobilyze logistieke bedrijven toekomstbestendig te worden.

Natuurlijk krijg je ook antwoord op de belangrijkste vraag: Hoe duur is het om je wagenpark te elektrificeren? Omdat wij weten wat het verbruik zal zijn en wat hiervoor precies gedaan moet worden, kunnen wij uitrekenen wat voor investering je moet maken.

Hernieuwbare Brandstofeenheden

Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) kunnen een interessant verdienmodel zijn wanneer je elektrisch rijdt om de vaste kosten te verlagen. Het is een systeem waarmee de Nederlandse overheid groen transport op de weg wil stimuleren.
Dat de extra inkomsten uit HBE’s kunnen oplopen zie je in onderstaand rekenvoorbeeld:

Elektrische vrachtwagens: 3
Aantal kilometers per jaar: 80.000km per vrachtwagen
Verbruik kWh per km: 1.5 (gemiddeld voor een elektrische vrachtwagen)

Extra inkomsten door de verkoop van HBE: 
€16.600,- tot €64.000,-

Meer over HBE’s en hoe jij er gebruik van kan maken lees je hier

Mobilyze

Wil jij ook een energiepaspoort op maat, zodat jouw wagenpark toekomstbestendig wordt?

Mobilyze helpt je hierbij. Wij zorgen dat jij voorop kan lopen in de transitie naar elektrisch rijden, zonder dat jouw operatie stil komt te liggen.

Jullie rijden, wij laden ze op!

cloud-green-mission-vision
cloud-green-checkmark-icons