Als vastgoedbeheerder is De Variabele op meerdere punten bezig met de verduurzaming van hun organisatie. Zo ook met de vergroening van haar wagenpark. Om hier een beter beeld van te krijgen, is Mobilyze gevraagd om de mogelijkheden in kaart te brengen

Het wagenpark van De Variabele bestaat uit zo’n 140 bestelwagens en auto’s. Deze worden voornamelijk door de medewerkers ingezet om goederen naar de bouwlocaties te transporteren. Dit doen ze vanuit de locaties Doetinchem, Arnhem, Nijmegen en Utrecht. De bouwlocaties liggen vooral in de binnensteden en hebben daarom in de toekomst te maken met de regeling Zero-emissie stadslogistiek.(HYPERLINK) Deze gaat vanaf 2025 van start in de drie grootste steden waar De Variabele actief is. Hierdoor was de noodzaak om het wagenpark te verduurzamen groot.

Naast het elektrificeren van het wagenpark, heeft Mobilyze ook nog andere mogelijkheden gezien om de transportkosten te verlagen en de CO2 uitstoot te verminderen. Door het gebruik van zogenaamde bouwhubs. Dit zijn locaties buiten de Zero-emissiezone, waar de goederen afgeleverd kunnen worden. Waarna de goederen vervolgens per bakfiets naar de stadcentra kunnen worden vervoerd. Hiermee is het bevoorraden van de bouwlocaties emissievrij. Mobilyze heeft beide scenario’s uitgewerkt om De Variabele een duidelijk overzicht te geven van de kosten en baten van beide mogelijkheden.

Uit de analyses bleek dat bij nieuwe voertuigen elektrische, middelgrote bestelwagens nu al een voordeligere Total Cost of Ownership hebben ten opzichte van hun dieselvariant. Hierdoor is het over een tijdsperiode van zeven jaar voordeliger om een elektrisch voertuig te rijden dan een diesel voertuig.

Het gebruik van bouwhubs kan ook voor een flinke kostenbesparing zorgen door de eliminering van brandstof- en parkeerkosten, door het inzetten van bakfietsen. Daarnaast zijn de aanschafkosten van een bakfiets ook nog eens een stuk lager dan de kosten van een (elektrische) bestelbus. Ook het delen van de hub doormiddel van samenwerking met andere logistieke partners een uitweg bieden door de kosten te delen en om een daadwerkelijk duurzaam, kostenbesparend project in werking te zetten.

 ‘Het project met De Variabele was voor ons een uitdagende opdracht waarbij we veel geleerd hebben over de inzet van hubs en andere vervoersmiddelen om goederen te kunnen transporteren. Met dit project hopen we ervoor te zorgen dat het logistieke verkeer in Nederland in vier steden duurzamer zal worden!’ – Mobilyze.

Ben je ook benieuwd naar de manier waarop elektrische voertuigen en hubs binnen het logistieke vraagstuk van uw organisatie passen? Neem dan contact met ons op via: +31 24 20 22 034

cloud-green-checkmark-icons
cloud-green-mission-vision
robert

Robert Gunsing

Robert is altijd al bezig geweest met mobiliteit, logistiek en duurzaamheid. Al sinds 2015 loopt Robert rondt in deze wereld waarin het draait om reizen, energie, laadpalen en elektrische (vracht)auto’s. Daarom had Robert al voor zijn afstuderen zijn toekomstplannen klaarliggen: Mobilyze starten en logistieke dienstverleners helpen om hun wagenpark te elektrificeren!
cloud-green-checkmark-icons

Soortgelijke cases