De brandstofprijzen op tankstations worden al jaren aangeduid in de kostprijs per liter. Tientallen jaren geleden, toen iedereen op benzine reed, was dit een overzichtelijke manier om prijzen te vergelijken en zo het meest voordelig te tanken. Echter is die tijd voorbij en zijn we toe aan een nieuw systeem.

Tegenwoordig zijn er meer dan tien verschillende brandstofsoorten om voertuigen op te laten rijden. Naast benzine en diesel heb je nu ook LPG, CNG, LNG, blauwe diesel en zelfs waterstof. Al deze, en vele andere, brandstoffen hebben een verschillende energiedichtheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met een liter benzine minder ver rijden dan met een liter diesel.

De prijzen van de verschillende brandstoffen zijn dus lastig te vergelijken door de wisselende energiedichtheden en prijzen. Om meer duidelijkheid te scheppen over prijzen, hebben een aantal tankstations vanaf juli 2020 een prijsindicatie per 100 gereden kilometers.

Pilot
De pilot is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Europese Unie, die het effect van de brandstofprijs per 100 kilometer willen monitoren bij acht tankstations in Nederland. Er zullen zes verschillende soorten brandstoffen vergeleken worden waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende voertuigklassen.

Zo heeft de kleine Volkswagen Up! Minder energie nodig om 100 kilometer te rijden dan een zware Audi A6, waardoor de prijs dus ook zal verschillen. In de afbeelding hiernaast is de vergelijking weergegeven.

Het is belangrijk om te realiseren dat de prijzen gemiddelden zijn, en dat het rijgedrag van de bestuurder ook van grote invloed is op de brandstofprijs. Echter geeft de prijsindicatie wel een idee van de kosten die bespaard kunnen worden door bijvoorbeeld elektrisch te rijden.

De instanties hopen hiermee bestuurders te stimuleren om elektrisch te rijden, zodat de CO2 uitstoot binnen de mobiliteitssector sneller wordt teruggedrongen. Ben je nou ook benieuwd hoe elektrisch rijden voor uw onderneming een financieel voordeel op kan leveren? Neem dan contact met ons op via: tel:+31 024 2020 034